Most kod Beške biće gotov za godinu dana

Bez autora
May 03 2010

Most u izgradnji preko Dunava kod Beške trenutno je najveći objekat te vrste koji se gradi u Evropi, kazao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i najavio da će biti gotov do početka maja sledeće godine.Novi most kod Beške, koji se nalazi na severnom kraku Koridora 10, biće isti kao stari most pored koga se gradi i imaće dužinu od 2,2 kilometra. Predstavnici autstrijske "Alpine" naveli su da je do sada ugrađeno skoro dve trećine od ukupno predviđene količine betona, kao i da je reč o izuzetno složenoj inženjerskoj konstrukciji i veoma zahtevnom poslu.

Most kod Beške biće gotov za godinu danaMost u izgradnji preko Dunava kod Beške trenutno je najveći objekat te vrste koji se gradi u Evropi, kazao je ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić i najavio da će biti gotov do početka maja sledeće godine.

Kako je istakao, novi most kod Beške, koji se nalazi na severnom kraku Koridora 10, biće isti kao stari most pored koga se gradi i imaće dužinu od 2,2 kilometra.

Predstavnici autstrijske "Alpine" naveli su da je do sada ugrađeno skoro dve trećine od ukupno predviđene količine betona, kao i da je reč o izuzetno složenoj inženjerskoj konstrukciji i veoma zahtevnom poslu.

Rukovodilac radova na izgadnji mosta iz "Alpine" Milorad Stevanović kazao je da je u most do sada ugrađeno oko 40.000 kubika betona, od predviđenih skoro 65.000 kubika.

- U novi most biće ugrađeno 1.500 tona kablova i 6.500 tona armature - naveo je on.

Direktor projekta izgradnje mosta Slobodan Mitrović iz "Alpine" potvrdio je da je most u izgradnji preko Dunava kod Beška najduži most koji se trenutno gradi u Evropi.

- Na levoj obali Dunava završeni au svi šipovi i stubovi, kao i 14 polja po 45 metara za gornju konstrukciju mosta - kazao je on i naveo da su u reci, takođe, urađeni svi šipovi, temelji i stubovi, kao i da je u pripremi montiranje skele za konzolno betoniranje raspona u reci.

- Na desnoj obali Dunava su, takođe, urađeni svi šipovi i temelji, a privode se kraju radovi na stubovima budućeg mosta sa te strane reke - kazao je Mitrović i dodao da se radi i na specijanoj konstrukciji za sanaciju klizišta u neposrednoj blizini mosta.

U izgradnji mosta kod Beške, pored radnika iz Srbije, angažovani su i Austrijanci, Englezi, Malezijci, Hrvati i Mađari.
- Ovo je internacionalni objekat po značaju, ali i složen posao koji zahteva multinacionalno angažovanje i znanje - dodao je Mitrović.

Mrkonjić je kazao da će do 1. maja sledeće godine biti završen ceo severni krak Koridora 10, u šta je uključena i izgradnja novog mosta kod Beške i obilaznica oko Novog Sada, tako da će Srbija imati šest traka autoputa od Beograda do Horgoša i od Subotice do Kelebije.

Predstavnik Preduzeća za puteve "Beograd", koje predvodi domaći konzorcijum koji će raditi taj posao, Dušan Kocić rekao je da su od 27. aprila započeti radovi na četiri lokacije, i to 98, 81, 43 i 26. kilometru puta od Horgoša prema Novom Sadu, kao i da će se od ponedeljka raditi na još dve lokacije.

- U narednih desetak dana izvodimo geodetske i geomehaničke radove, kao i pripremne radove na infrastrukturnim objektima. Organizujemo i prateće sadržaje, kancelarije za izvođače, investitore, nadzor i formiranje terenske i centralne laboratorije za sve vrste radova - kazao je Kocić.

Na izgradnji severnog kraka Koridora 10 od Novog Sada do Horgoša prošle godine su završene deonice Bikovo-Žednik od 28. do 38. kilometra i deonica Sirig - Novi Sad od 98. do 108. kilometra, a taj posao je obavilo "Preduzeće za puteve Beograd" i "Putevi Užice".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik